top of page

Wat doet je deugd tijdens het rouwen?

In het begin van mijn rouw was ik een ijskast, nu ben ik ontdooid en kan ik genieten van ons lied als het wordt gedraaid op de radio.

In het begin wou ik het gat in mij dichtnaaien maar de draad brak altijd. Nu naai ik knuffelbeertjes en dat doet mij deugd.


Hallo, ja jij daar, heb jij nog oog voor de mooie dingen in het leven?


Bril van gemis en verdriet.

Ik vond dat, ja, in het begin heel moeilijk. Enerzijds de mooie dingen zien want mijn hoofd was er niet bij en anderzijds als ik het zag dan was het niet meer zoals vroeger. Ik zag de mooie dingen door de bril van gemis en verdriet. Maar het was ook gek want tegelijkertijd kon ik er ook van genieten. Ik vond er een nieuw woord voor uit: blijverdrietigheid. Een nieuw woord uitvinden zit in de familie. Zo kwamen onze dochters, toen nog klein, tot "opendakker" voor een cabriolet. Duidelijk toch!


Blijverdrietigheid

Blijverdrietigheid is het gevoel dat je ervaart als je verdrietig bent dat de overledene er niet meer bij kan zijn of er niet meer is. Maar je bent zo ontzettend blij met de gebeurtenis of met wat je ziet of hoort. Op sommige momenten staat het verdriet meer op de voorgrond en op andere momenten de blijheid, maar vaak komen ze samen voor. Sommige noemen het ook wel eens melancholie.





Jezelf troosten

Ik ga ook opzoek naar verhalen die blijverdrietig zijn want naar mijn mening geven ze je een antwoord op de vraag: hoe kan jij jezelf troosten met dit grote verdriet? Gevoelens toelaten, aandacht en liefde geven kan ik je leren maar ook weer uit het gevoel stappen en kleine stapjes voorwaarts zetten krijgt ook mijn aandacht. En dat is dan jezelf troosten. Net zoals een moeder dat doet bij een kind. Zij troost het kind en even later gaat het kind opnieuw spelen en er is precies niets meer aan de hand. Moest de moeder het kind niet getroost hebben dan zou het eerder in een hoekje gaan zitten of ander gedrag stellen. De moeder heeft het gevoel gezien, er aandacht aan gegeven, een kusje gegeven en het kind kan weer verder.


Zoeken naar antwoorden

Ik heb al verschillende blogs geschreven over gevoelens aandacht en liefde te geven. Ik raad je aan om deze eerst te lezen. Hoe kunnen de verhalen die je blijverdrietig maken je troosten? Dat zijn de antwoorden op de vragen: wie was je overleden dierbare, hoe zou jij hem omschrijven, kan jij hem omschrijven aan de hand van wie jij bent, welke aspecten neem je mee, wat heeft hij je geleerd maar ook vragen zoals wat deed jij graag als kind, wat doe jij nu graag als volwassene. Het lijken vragen die je denken stimuleren maar dat is het niet, de vragen zorgen voor verbinding vanuit je hart en vandaaruit gaan we zoeken wat je troost als je het moeilijk hebt.


Maar wat zou het kunnen zijn? Dit is natuurlijk voor iedereen anders:

- Troost vinden in de kunst

- Troost vinden in de natuur

- Troost vinden bij een voorwerp van je overleden dierbare

- Troost vinden door de begraafplaats te verzorgen

- Troost vinden door over hem te praten

- Troost vinden door zijn lievelingsgerecht klaar te maken


Het is zoeken want wat voor de ene beangstigend kan zijn, is de voor de andere misschien een troost. Vaak ontstaat het ook vanzelf en dan denken we "ben ik wel normaal als ik iedere avond tegen mijn overleden vader praat". Ja, het is normaal. Blijf het verder zetten want het troost je, het helpt je verder in je rouwproces.


Hoe doe ik het? Wat troost mij?

Als ik iets moeilijk moet doen of ik zie het niet meer zitten, dan zeg ik in mijn hoofd: "Dirk, ik heb hulp nodig". Ik voel dan steevast een grote kracht in mij toenemen. Ook nu ik het schrijf voel ik het. Het is zijn kracht dat op dat moment versmelt met mijn kracht. En ik kan weer verder, net zoals het kind dat getroost werd door haar moeder.


Bekijk het volgende eens? Zou dit troost kunnen bieden?

Ik startte met een facebookgroep:

Wil jij jouw ervaringen maar ook je groei met mensen delen die voelen wat rouwen is, wees dan welkom. Dan ga jij je goed voelen in de groep. Het is een groep die luistert naar je twijfels, je gevoelens, de moeilijkheden die jij ondervindt tijdens de rouw, maar ook de persoonlijke groei of successen in de verf wil zetten.


Troosten is goed voor jezelf zorgen. En goed voor jezelf zorgen zorgt er ook voor dat jij je beter gaat voelen. En als jij je beter voelt, heb je ook oog voor de mooie dingen in het leven.


Er zijn natuurlijk nog andere manieren die troosten. Je mag ze me altijd laten weten.


Veel liefs

Griet


P.S 1 Wil jij graag ondersteuning in je rouwproces, meld je dan hier aan en ik neem binnen de twee dagen contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.















Comentários


bottom of page