Indien wij niets anders dan ledematen hadden, zoals armen en benen, zou het leven wel draaglijk zijn.- Marcel Proust
Ons kloppend hart.
Brok in de keel.
De druk op mijn borstkas.
Eerst een beetje theorie!
Bijna iedereen die rouwt voelt het ook in zijn lichaam. En toch wordt hieraan minder aandacht geschonken. Nochtans wordt er de laatste jaren in de literatuur de link gelegd tussen een schokkende gebeurtenis en de gevolgen voor het lichaam.
En een overlijden is toch vaak een schokkende gebeurtenis. Ook al werden we hierop voorbereid door de dokters. Het bericht dat hij gestorven is, doet ons schrikken. Is hij plots gestorven, ja dan schrikken we uiteraard ook.
En die schrikreacties worden vaak in ons lichaam opgeslagen. Er ontstaat een vecht, vlucht of verstar reactie. Deze reacties worden in gang gezet door de amygdala in onze hersenen. Ons sympathisch zenuwstelsel reageert hierop door middel van stress. Adrenaline en noradrenaline stromen onmiddellijk in ons bloed. Onze spieren spannen zich op, onze hartslag en bloeddruk stijgt, onze spijsvertering wordt stilgelegd, onze ademhaling versneld en je kan alleen hier nog mee bezig zijn. Het lichaam bereidt zich voor door heel veel energie te mobiliseren om te vechten of te vluchten. Na de spannende vecht of vluchtreactie ontspant het lichaam weer en ontstaat er een fase van ontspanning.
Als de vecht en vluchtreactie niet kan afgemaakt worden dan ontstaat de verstar reactie. En deze reactie komt heel vaak voor. Als we het bericht krijgen dat hij gestorven is, dan gaan we vaak niet vluchten of vechten want ja dat doen we niet. We hebben geleerd om "normaal" te doen. Bij de verstar reactie kan de hoeveelheid energie die we gemobiliseerd hebben niet weg. En het is net deze opgesloten energie die het ons moeilijk maakt om toekomstige stress goed te hanteren.
Als we te lang te veel stress ervaren wordt er cortisol in het lichaam vrijgegeven. En cortisol heeft een invloed op onze immuniteit, op ons microbioom en op ons brein. Indien de stress continu aanwezig is kan bijnieruitputting ook voorkomen.
De WGO (WereldGezondheidsOrganisatie) slaat alarm omdat er veel ziektes zijn die gerelateerd zijn aan stress.
En nu de praktijk!
Dus dan stelt zich de vraag hoe we rouw ontspannen kunnen ervaren want laten we wel wezen we ervaren rouw als stresserend en het brengt veel onrust mee.
Er zijn verschillende manieren van ontspannen.
Ik werk rond drie pijlers:
1. Ondersteuning: wie of wat kan je helpen tijdens de rouw. Je kan het vergelijken met een bank waarop veel gewicht ligt. Om de bank te ondersteunen zetten we er pootjes bij onder. We gaan zoeken naar welke pootjes dit voor jou kunnen zijn.
2. Routine: hoe vul jij je dag, om hoe laat sta je op, om hoe laat ga je slapen maar ook wat eet jij op een dag, ga je sporten of ga je wandelen.
3. Kalmeren van het lichaam (zenuwstelsel): we benoemen het probleem en tikken daarbij op bepaalde punten op ons lichaam. Het is een techniek waarbij het Oosten, het Westen ontmoet. Vanuit het Oosten weten we dat werken via meridiaanpunten werkt. In de meeste dorpen vind je ondertussen een acapuncturist of een Tai-chi leraar. Het Westen heeft zich vooral toegelegd op het doorgronden van de materie. Dr Peta Stapleton toonde aan dat cortisol afneemt met 43% na een uur EFT. En ja, ik werk met EFT.
Ik maakte kennis, tijdens mijn opleiding, met EFT in 2017. In 2021 besloot ik om mij hierin serieus te verdiepen, met een certificering tot gevolg, waardoor ik nu meer diepgaander kan werken. Om de certificering te kunnen behalen doe ik een beroep op jullie. Ik heb hiervoor 15 kandidaten nodig. En daarom bied ik voor deze ene keer mijn sessies aan een verminderd tarief. Meer informatie vind je hier.
Een weetje: het woord emotie komt uit het latijn, van het woord emovere. Movere betekent bewegen en emovere naar buiten bewegen. Een emotie is dus een beweging naar buiten toe. En dat is wat EFT ook doet.
Groeten
Griet
Ik ondersteun mensen in rouw.
P.S. Wil jij graag ondersteuning in je rouwproces, meld je dan hier aan en ik neem binnen de twee dagen contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.
P.S.1 Je kan me ook volgen op facebook. Je krijgt tijdens de weekdagen inspiratie rond rouwen. Als je hier klikt dan kom je op mijn bericht rond "alles komt goed of net niet".
Comments