top of page

Een moment van ontspanning in rouw.

“Peace comes from within. Do not seek it without.” – Buddha


Ik ga maar onmiddellijk met de deur in huis vallen. Mijn boodschap van deze nieuwsbrief is: ontspan ook tijdens je rouw. Door de drukte van iedere dag of door het overweldigend gevoel van de rouw vergeten we soms hoe het voelt om ontspannen te zijn. De krop in de keel of de steen op de maag, we nemen het er gewoon bij. Het hoort toch bij rouwen, niet waar?


Ik wil hier niet per se "ja" op antwoorden want dan lijkt het wel alsof het zo moet zijn. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat rouwen een lichamelijk heeft. Maar dat wil niet zeggen dat je dit ook effectief hoeft te ervaren.


Nathaniel Branden, Canadees-Amerikaans psychotherapeut en schrijver, zegt: "de eerste stap naar verandering is bewustwording. De tweede stap is acceptatie." Ik heb het over de acceptatie van wat je voelt en gewaarwordt. Tijdens rouw kan dit soms heel heftig zijn waardoor we overweldigt worden of we ervan wegvluchten. En dit is niet een bewust keuze. Maximaal 5 % van wat we doen is bewust. Het onbewuste bepaalt voor 95% ons handelen en is de filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen. Het onbewuste heeft maar 1 focus: overleven! Is het veilig?


De mate waarin iemand kan omgaan met rouw en zich kan herpakken is dan ook afhankelijk van wat er onbewust speelt. Hierin speelt ook het centrale zenuwstelsel een rol. Dit zorgt ervoor dat je gaat vechten, vluchten of bevriezen. Het zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis. In het algemeen verdwijnen deze reacties na verloop van tijd. Het zelfhelend vermogen van de mens, ook in rouw, is groot.


Maar wat als de reacties na verloop van tijd niet verdwenen zijn: snellere hartslag, trillen, zweten, angst, negatieve gedachten, afgestompte gevoelens, uitbarstingen van boosheid of overdreven schrikreacties?


Dan zijn er toch heel wat zaken die we kunnen doen. En "koesteren" is er één van. Ik heb het dan niet over het koesteren van herinnering, wat niet betekent dat ook herinneringen belangrijk zijn. Maar ik heb het over het koesteren van positieve levenservaringen, hoe klein ook, hoe kort het moment ook mag zijn. Het is een moment om te koesteren. Meestal ervaar je dan ook veel ontspanning. Je hebt maar 20-30 sec nodig om de voordelen te ervaren. Het verbetert je stemming.


Het vergt natuurlijk wel wat oefening en er is inderdaad meer nodig dan enkel aandacht hebben voor de koestermomentjes. Maar dit kan het begin zijn.





Doe je mee? Zoek naar een ontspannen moment. Richt daar je aandacht op gedurende 20 à 30 seconden. Als je dit te lastig vindt, begin dan met 5-10 seconden. Na verloop van tijd kan je dit uitbreiden naar 20-30 seconden. Oefen hier elke dag mee. Schrijf ze op in een schrift of een dagboek of reflecteer er 's avonds op. De bedoeling is uiteraard om hiervan een gewoonte te maken.


Geniet van het momentje.


mvg

Griet

Ik ondersteun mensen in rouw.


P.S. Wil jij graag ondersteuning in je rouwproces, meld je dan hier aan en ik neem binnen de twee dagen contact met je op voor een gratis kennismakingsgesprek.


P.S.1 Je kan me ook volgen op facebook. Je krijgt tijdens de weekdagen inspiratie rond rouwen. Als je hier klikt dan kom je op mijn bericht rond "alles komt goed of net niet".


P.S.2 Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay.






Comments


bottom of page