top of page

Anders kijken naar boosheid, zeker bij rouw

Hij gooit zijn boekentas op de grond.

Zij smijt de deur dicht.

Hij roept heel de buurt bij een.

Zij gooit haar GSM op de grond.

En als we dan eens goed boos geweest zijn, voelen we ons ook nog vaak schuldig en ambetant.


Verlieservaringen zijn ingrijpend. Je voelt iets wat je nog nooit gevoeld hebt. Je kon niet weten wat het is, hoe het voelt. Het is beangstigend want het wordt nooit terug zoals het was.


Ik ga hier niet schrijven dat je niet mag boos zijn. We hebben daar allemaal al wel reactie op gekregen. Op boosheid ligt vaak een taboe:


  • Stop nu toch eens met roepen.

  • Hij is een echte vechtersbaas.

  • Pas toch op met hem, hij is een echte driftkikker.

  • Hij is jaloers op onze kinderen sinds zijn dochter overleden is. Tegen ons doet hij gemeen.

Boosheid is voor anderen en voor onszelf onaangenaam. Toch is boosheid ook zinvol. Het biedt zelfbescherming en door het te uiten kan verbittering of gewelddadig gedrag voorkomen worden.


Maar hoe word je boos op een aangename manier ;-) Euh, niet! Boos zijn blijft een onaangenaam gevoel. Het kan je wel veel leren:


Wees nieuwsgierig

Als ik onaangenaam boos ben geweest en hiermee bedoel ik dan dat ik voor anderen of mezelf gemeen ben geweest. Dan ga ik nadien onderzoeken wat er juist gebeurd is. Ik probeer in één zin te vatten wat mij zo raakte, wat ik zo hard moet beschermen, dat ik zo boos geworden ben. Ik ga nieuwsgierig op onderzoek zoals een wetenschapper dat zou doen. Wij mensen vechten vaak om ons niet akelig te moeten voelen, maar ook akelige gevoelens willen gehoord worden. Als wij de gevoelens horen kunnen we kiezen uit verschillende mogelijkheden om te reageren. Als wij de boosheid niet kunnen horen dan worden we erdoor overweldigd. Kijk er naar, luister er naar, ...


Gedachten

Ik vergeet nog al eens de vuilniszakken buiten op straat te zetten. Met als gevolg dat er hier op mijn terras soms een bergje te bespeuren valt met gevulde afvalzakken. De vuilniszakken buiten zetten was altijd de taak van hem, mijn overleden man. En dan denk ik : "nu moet ik dat ook nog doen en gij zijt er nu niet meer" en ik kan er dan ook nog het volgend schepje bovenop doen "gij onnozelaar, zomaar vertrekken". Vergis u niet, ik zie mijn man nog altijd graag en dat zal ook zo blijven, maar soms kan ik zo boos op hem worden voor alles en niks. Die gedachten vertelde me dat ik hem miste. Dat ik boos op hem was omdat hij er niet meer was en ik alles alleen moest doen. Tijdens mijn opleiding leerde ik over de metafoor van de roddelpers: je kan de stroom van gedachten vergelijken met de informatie die de roddelpers de wereld instuurt. Je gedachten zijn je privé paparazzi. Je kan al je pijlen richten op de paparazzi maar dan merk je dat je uiteindelijk alleen daar nog tijd voor hebt terwijl het leven gewoon voorbij gaat. Wat je ook zou kunnen doen is proberen wat afstand te nemen van deze berichten, ze naast je neerleggen want de paparazzi blijft toch schrijven. Zo ook met gedachten, ze komen toch langs, je kan proberen om niet te denken maar je zal merken dat je gedachten de eigen persvrijheid ervaart. Je kan de persen niet stoppen maar je kan wel een gezonde afstand nemen van je gedachten. Denk ze bewust, laat ze gaan zonder dat je er iets mee moet doen, zonder dat je de pijlen erop afvuurt.


Ademen

Als je boos bent, dan ga je ook sneller ademen. Je spant je spieren op, je wordt emotioneel, je begint te zweten, je kaken staan op springen, ... er gebeurt heel wat in ons lichaam als we boos worden. Ademen zorgt ervoor dat we weer rustiger worden. Haal diep adem en word rustig. Adem in (waarbij je 1,2,3,4,5 zegt) en adem uit (waarbij je 1,2,3,4,5 zegt). Doe dit een paar keer en je merkt dat je weer rustiger bent en ook anders kan reageren.


Tijdens rouw kunnen we boos zijn op de overledenen, op onszelf, op het verlies zelf, op de omstandigheden ... het is een gevoel dat ons vertelt hoe hard we iemand missen, dat ons vertelt hoe moet het nu verder zonder jou, dat ons vertelt hoe moet ik verder zonder jou?


Wil je hierover graag een gesprek of over een ander onderwerp betreffende rouwen. Meld je dan hier aan voor een kennismakingsgesprek. Ik neem binnen de twee dagen met jou contact op. We bekijken samen wat jij wil bereiken en wat ik kan bieden.



Groeten

Griet


Wil je graag een gratis exemplaar van mijn E-book: de vijf grootste misverstanden rond rouwen weerlegd, meld je dan hier aan.






Comentarios


bottom of page